Van drijfzand tot dreamteam

Van teamconflict naar oplossing

Collega’s die elkaar vermijden bij de koffieautomaat. Collega’s die niets meer overleggen tijdens de  teamvergadering. Zij spreken elkaar alleen nog bij diezelfde koffieautomaat. Er wordt geroddeld. Er vormen zich ‘kampen’ binnen het team. Allemaal aanwijzingen dat er iets speelt binnen je team.

Je hebt zelf ook het gevoel dat het niet helemaal lekker loopt. Maar is dit een team in conflict?
Je twijfelt of je moet ingrijpen. Misschien waait het vanzelf over. Als het niet over waait, moet je natuurlijk ingrijpen. Maar wat moet je dan precies doen?

In veel teamconflicten speelt de leidinggevende zelf een rol. Misschien heb je het gevoel dat je weinig keuze hebt:  met deze mensen moet je het immers doen? Het is ingewikkeld om te beoordelen of je hulp nodig hebt bij je eigen team. Tegelijkertijd ben jij wel degene die moet beslissen of er iemand van buiten nodig is.

Kosten van een arbeidsconflict

Een arbeidsconflict kost gemiddeld € 50.000. Voor een teamconflict kan dat bedrag snel verder oplopen. Toch hoeven teamconflicten niet te leiden tot arbeidsconflicten. Een teamconflict geeft waardevolle informatie over het functioneren van dat team. Mits teams op de juiste manier worden begeleid.

Doel van teammediation

Het doel van de teammediation is dat je verder kunt met dit team. Soms betekent dat dat je afscheid van iemand moet nemen. Soms kun je het binnen het team zelf oplossen. We kijken tijdens de groepssessies naar de rollen die mensen in een team hebben.

Teammediation bij The Lime Tree

Als je een team mediator van The Lime Tree inzet, kun je het volgende verwachten:

  • Een frisse blik van buiten waardoor je makkelijker tot de kern van het conflict komt.
  • Oud zeer komt op tafel zodat het kan worden opgeruimd.
  • Tijdsbesparing: je hoeft niet meer met iedereen apart steeds gesprekken te voeren om het team draaiende te houden.
  • Voorkomt arbeidsconflicten.

Wil je weten of je actie moet ondernemen met je team, bel dan Pien Hoogenboom (hoofd mediation) voor een inventariserend gesprek: 030 – 22 55  918.